Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Вебінар «Діти з аутизмом: як отримати допомогу із соціально-психологічної адаптації у Польщі»

26 червня EnableMe Ukraine провели вебінар, на якому представники польської фундації Porta Vitae Ганна Лозинська та Ірина Роздобудько розповіли про можливості, які допомагають дітям з аутизмом адаптуватись у суспільстві.

Які вони, люди з аутизмом? | © Pexels

(Pexels)

Аутизм – це вроджена особливість, ознаки якої можна до певного віку не помічати. Але вона з народження змушує дитину по-іншому сприймати довколишній світ. Цей непростий діагноз кардинально змінює життя всієї родини.

Але є гарні новини. Сучасний світ пропонує безліч можливостей, які допомагають адаптуватись, соціалізуватись і навчитись жити з цим діагнозом. 

На вебінарі наші партнери Fundacja PORTA VITAE розповіли про навчання дітей в спеціальних дитячих садках Przedszkole Specjalne Kolorowe Kredki в місті Пйотркув-Трибунальський (Польща, Лодзьке воєводство). 

Нижче наводимо важливу інформацію щодо проживання та навчання в Польщі від Ганни Лозинської, директора-координатора Фундації Porta Vitae.

Про легалізацію в Польщі

 Є різні формати, за якими можна легально перебувати в Польщі:

- карта побиту (Karta pobytu),

- віза,

- безвіз ( 90 днів).

Карта побиту дає більше можливостей: відкриває доступ до медичних послуг, соціальної допомоги, дає можливість брати кредити, тощо.

(більше про перебування в Польщі – дивись в презентації).

Адаптація в Польщі

Найбільша проблема – це не адаптація дітей, а батьків. Переїзд в іншу країну для батьків є стресом, тому представники фундації максимально допомагають їм з оформленням документів на легальне перебування та навчання. 

Fundacja PORTA VITAE має гуртожитки, в яких родини можуть проживати на першому етапі. 

Також представники фундації допомагають батькам підтвердити в Польщі статус особи з інвалідністю для їхньої дитини і це відкриває їм більше можливостей щодо соціального забезпечення.

Про підтвердження діагнозу

Коли дитина із аутизмом приїжджає до Польщі, спершу потрібно підтвердити діагноз. 

Буває, що батьки через повномасштабне вторгнення приїжджають до Польщі і лише тут розуміють, що у дитини аутизм, тоді вони мають пройти шлях встановлення діагнозу в Польщі від самого початку.

У Польщі, як і в Україні, для того, щоб отримати направлення до більшості лікарів, потрібно спочатку укласти декларацію з сімейним лікарем (лікарем першого контакту). В державних клініках ця послуга  безкоштовна, але потрібно звертатись саме в поліклініки системи NFZ. Без направлення можна записатись до онколога, гінеколога, психіатра, венеролога та дантиста.

Лікар першого контакту може зробити первинний огляд й видати  лікарняний, також направити до лікарні або на обстеження. Сімейний лікар також виписує рецепт на ліки, дає направлення на аналізи та ультразвукові дослідження.

Щоб обрати сімейного лікаря, можна завітати до медичного закладу за місцем проживання, або будь-якого зручного для вас місця.

Підтвердження діагнозу потрібно для того, щоб дитина навчалась у спеціалізованому навчальному закладі і мала свою особисту окрему програму навчання. Також це потрібно для отримання статусу особи з інвалідністю.

Для того, щоб дитина навчалась у спеціалізованому навчальному закладі, потрібно оформити документи, які підтверджують, що дитина потребує спеціального навчання. Ці документи видаються на основі висновку психіатра на різні періоди.

Працевлаштування батьків

Якщо їдуть мама, тато та діти, то тато з перших днів перебування в Польщі може почати працювати, щоб забезпечити родину (у нас є дружня агенція праці Urban Recruitment, яка допомагає з працевлаштуванням), а мама – займається документами дітей та влаштуванням їх до школи/садочку.

Якщо їде один з батьків з дитиною, то ситуація складніша, адже потрібно поєднувати роботу та догляд за дитиною. Але безвихідних ситуацій немає.

Перший місяць після приїзду до Польщі тато або мама займаються оформленням документів та адаптацією дитини в садочку/школі. Потім, коли дитина на повний день йде навчатися, тато або мама можуть шукати роботу.

Нюанси щодо виплат

Існує програма «Сім’я 800+», або, як її коротко називають, «800+», — це допомога для батьків, тимчасових опікунів та осіб, які здійснюють альтернативну опіку над дитиною. Її можуть отримати українці, які в’їхали на територію Польщі після 23 лютого 2022 року. Цю грошову допомогу призначає та виплачує заклад соціального страхування (ZUS) – ред.).

У Польщі можна отримувати виплати і на дитину з інвалідністю і паралельно отримувати виплати по програмі «800+».

Додатково можна отримувати виплати з огляду на конкретну ситуацію (мати одиначка або через втрату годувальника).

Про безкоштовне навчання у Пйотркуві-Трибунальському

Навчання в навчальних закладах для дітей повністю безкоштовне. Харчування в навчальному закладу безкоштовне. Якщо дитина має особливий раціон, батьки можуть приносити їй в навчальний заклад страви і продукти з дому. Але якщо представники закладу замовили їжу, а дитина не прийшла в цей день в заклад, то за це батьки мають заплатити.

Навчання для дітей від фундації PORTA VITAE безкоштовне. 

Якщо батьки самі ініціюють додаткові заняття з фахівцями, то дирекція може погодитись організувати спільну оплату спеціаліста.

Про унікальну програму навчання

Всі діти з аутизмом мають різні проблеми, тому навчальний заклад під кожну конкретну дитину адаптує весь навчальний процес. Головна мета фундації PORTA VITAE  – навчити дитину повноцінно жити з діагнозом аутизм. Тому дитину адаптують, аби вона розуміла правила суспільства, як функціонувати у ньому та самостійно жити.

Повну версію вебінару можна переглянути у відео.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті