Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Для українок у Франції - як захиститися від домашнього насильства

Близько 67 тисяч українських біженців знайшли тимчасовий захист у Франції.

Більшість біженців з України - жінки та діти. Щоб попередити домашнє насильство, а також знати, куди звернутися у Франції, ознайомтеся з інформацією у цій статті.

Проблема домашнього насильства залишається актуальною для жінок, які опинилися у Франції. Французьке законодавство забороняє та засуджує насильство як у шлюбі, так і поза ним, і захищає всіх, хто проживає у Франції, незалежно від їх національності і того, чи перебувають вони легально на території Франції чи ні. 

Під терміном домашнього (сімейного) насильства законодавець має на увазі будь яку форму насильства під час одного з видів сумісного проживання: шлюб, цивільний шлюб (pacte civil de solidarité (PACS), тобто громадянський пакт солідарності) та співмешканство. 

9 липня 2010 року Франція прийняла Закон «Про насилля над жінками, сімейне насилля та наслідки такого насилля над дітьми». Даний закон створив механізм заборонного припису стосовно кривдника (ordonnance de рrotection). 

Відповідно до статті 515-9, 515-13 п. 1 Цивільного Кодексу Франції, у випадку насильсьтва, фізичного або морального, суд може в екстреному порядку за заявою жертви насилля видати постанову (припис), що забороняє іншому члену подружжя (співмешканцю) наближатися до постраждалої. Така міра захисту розповсюджується як на саму жінку, так і на її дітей. 

Жінка, яка постраждала від домашнього насильства повинна звернутися в суд за місцем проживання (Tribunal de Grande Instance). Заява подається за прискореною процедурою (référé) при необхідності прийняття термінових засобів захисту.

Якщо при розгляді матеріалів справи суддя буде переконаний, що насильство має місце, він виносить постанову (припис) про захист / про заборону наближатися до жінки і визначає, з ким можуть перебувати діти, хто буде користуватися житлом і які фінансові зобов'язання будуть покладені на чоловіка. 

Зазвичай в більшості випадків (особливо, коли є діти) суд зобов'язує правопорушника покинути житло на час дії постанови, не залежно від того він є власником житла чи його орендарем. 

Якщо жінка не матиме доходу, оплата житла покладається на останнього. Суд також зобов'яже виплачувати щомісячну фінансову допомогу, а при наявності дітей, додаткову суму на їх утримання. У випадку недотримання передбачених вимог вказаних у постанові про захист, Кримінальний Кодекс Франції (статті 227-4-2; 227-4-3) передбачає штраф у розмірі до 1 5000 євро та позбавлення волі до 2 років. 

Відповідно до норм ст. 511-12 Цивільного Кодексу, тимчасовий захист обмежується періодом у 6 місяців і може бути продовжений у виняткових випадках. Така процедура може бути застосована як до, так і після початку процедури розлучення або подачі скарги (заяви) про насильство в поліцію. 

Разом з тим, Франція надає жінкам, які постраждали від домашнього насильства різноманітну допомогу (на житло, на дітей, допомогу по безробіттю, якщо жінка не мала доходу). Для цього їй необхідно звернутися до Фонду соціального страхування (Caisse d’Allocations Familiales). Також постраждалі мають право на отримання державного житла поза чергою. 

На що варто звернути увагу, якщо постраждала не може залишатися під одним дахом з чоловіком?  

У першу чергу, необхідно звернутись до поліції і написати заяву, в якій потрібно вказати причину залишення житла. Таким чином, постраждала зможе убезпечити себе на випадок, якщо чоловік подасть скаргу на викрадення дітей (soustraction de mineur або non representation denfant). 

Також рекомендується проконсультуватися у фахівців перед тим, як вживати будь-яких заходів. По всій території Франції існує багато асоціацій, що надають допомогу жінкам, які постраждали від домашнього насильства. У разі вашого звернення, вам буде надано безоплатну правову допомогу та за необхідності безоплатного адвоката, який буде представляти ваші інтереси в суді. Адреси та номера телефонів організацій ви завжди можете запитати у соціальних працівників.  

Іншим важливим моментом є право жінки на продовження посвідки на проживання.  

Відповідно до ст. 316-3 Кодексу законів «Про в'їзд та проживання іноземців та про право на притулок», при наявності постанови (припису) про захист, префектура зобов'язується видати (або продовжити) посвідку на проживання. 

Якщо постанова (припис) про захист відсутня, вам можуть автоматично продовжити посвідку на проживання у двох випадках: коли ви приїхали у Францію за програмою «Воз'єднання сім'ї» (regroupement familialle) або як дружина громадянина Франції. В інших випадках при відсутності постанови про захист рішення про видачу/продовження посвідки на проживання залишається на розсуд адміністрації префектури. 

Якщо у вас не зареєстрований шлюб, але ваша дитина має французьке громадянство, ви також маєте право на продовження посвідки на проживання, навіть якщо ви розійшлися з чоловіком. 

Якщо вам потрібна правова допомога, запишіться на консультацію за посиланням і отримайте професійну підтримку!

 

Матеріал створено за підтримки PravoVsim.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті