Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Українські біженці у Литві. Що змінилося в 2024 році?

На кінець липня 2024 року в Литві перебувало близько 44 тисяч українських біженців.

Архітектура Вільнюса | © Pexels

Українці в Литві (Pexels)

Ті українці, які зараз прибувають до Литви, можуть оформити тимчасовий захист. Для тих українців, які вже мали тимчасовий захист, уряд Литви ухвалив рішення продовжити його ще на один рік. Тепер посвідки на проживання, які діяли до 4 березня 2025 року, будуть продовжені до 4 березня 2026 року.

Матеріальна допомога у Литві

Представництво Міжнародної організації з міграції у Вільнюсі (МОМ) надає українцям, які втекли у Литву від війни, фінансову допомогу — компенсацію витрат на оренду житла. Гроші надаються для того, щоб частково покрити перший та останній місяць оренди. Сума допомоги розраховується індивідуально, і враховується особливості житла, яке арендує людина. Втім, вона не може перевищувати 504 євро на місяць, тобто загалом за перший та останній місяць біженці з України в Литві можуть отримати максимум до 1008 євро. Такі виплати надають не всім — на допомогу можуть розраховувати родини з дітьми, вагітні жінки, люди старше 60 років та родини, у яких є людина з інвалідністю. Для того, аби отримати допомогу, потрібно мати договір оренди (оригінал), складений на термін не менше 6 місяців.

Також існують державні будинки для літніх людей. Там завжди є черговий медичний персонал, забезпечують прання, прибирання, та двічі на тиждень – купівлю продуктів для тих мешканців, що не можуть вийти в супермаркет чи на ринок самостійно. Запропонувати таке житло вразливим групам населення чи літнім людям може міська влада.

Навчання та медицина в Литві

В рамках тимчасового захисту, який дозволяє українцям перебувати на території Литви, вони також можуть на загальних умовах користуватися послугами освіти та медичними послугами. Зазначимо, що екстрена медична допомога в Литві гарантується усім, в тому числі і біженцям з України, безоплатно. Аби звернутися за допомогою, необхідно подзвонити на екстрений номер 112. Невідкладна допомога також є безоплатною — вона надається в державних закладах охорони здоров’я.

З вересня 2024 року українці, які закінчили заклади середньої освіти і склали випускні іспити в Литві, будуть підпорядковуватися тим же загальним правилам вступу, що і громадяни Литви і зможуть претендувати на бюджетні місця в державних університетах і коледжах.

Уряд Литви більше не покриватиме витрати на навчання для українських біженців у вищих навчальних закладах країни.

Водночас, незважаючи на нове рішення центрального уряду, деякі вищі навчальні заклади – Вільнюський коледж, Вільнюський технічний університет ім. Гедимінаса та Університет Вітовта Великого (VDU) – вирішили продовжувати повністю або частково фінансувати навчання українських студентів.

Для аспірантів уряд покриває повну вартість навчання.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті