Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Статус пізнього переселенця та інші програми для українців у Німеччині

Українські біженці у Німеччині збережуть право на статус пізнього переселенця, що надає стабільні юридичні підстави для тривалого перебування у Німеччині.

Допомога українським біженцям в Німеччині | © Pexels

Українські біженці в Німеччині (Pexels)

Статус пізнього переселенця — це спеціальний юридичний механізм, який надає нащадкам етнічних німців із колишнього Радянського Союзу право на репатріацію до Німеччини. Цей статус надає стабільніші юридичні підстави для перебування на території країни протягом тривалого часу.

Статус пізнього переселенця також відкриває доступ до широкого спектра соціальних послуг, включаючи медичну допомогу, освіту та працевлаштування, що є важливим аспектом для українців, які прагнуть побудувати своє життя у Німеччині.

Завдяки новій постанові уряду Німеччини, українці з німецьким корінням, чия заявка на репатріацію була раніше відхилена через війну, тепер зможуть відновити процес підтвердження статусу пізнього переселенця. Ця зміна діятиме заднім числом з моменту початку війни. Таким чином, біженці, які раніше не змогли отримати цей статус через вимушену втечу з України, тепер матимуть можливість подати повторну заявку та підтвердити своє право на репатріацію.

Процес отримання статусу пізнього переселенця включає подання документів, що підтверджують етнічне німецьке походження, а також необхідність довести, що заявник або його предки проживали на території колишнього Радянського Союзу. Заявники повинні відповідати певним критеріям, зокрема знати німецьку мову та дотримуватися німецької культури.

Ознаками приналежності до групи пізніх переселенців можуть, зокрема, бути:

  • добре знання німецької мови;

  • німецьке прізвище;

  • німецькі батьки (походження);

  • приналежність до німецької меншини в Україні;

  • родинні зв’язки з німецькими громадянами в Німеччині;

  • членство в організації німецької меншини.

Крім цього, отримати відповідний статус можуть і члени сім’ї (діти, онуки, правнуки), а також дружина/чоловік за умови, що шлюб проіснував не менше 3-х років.

Подача заявки

Запит на отримання положення пізнього переселенця – Antrag S – подається у Федеральний Адміністративний Офіс – Bundesverwaltungsamt, скорочено BVA. Прохання можуть прийняти в консульстві. Але пакет паперів швидше дійде до відомства, якщо подавати прямо з Німеччини. Допускається видача довіреності на ведення справи родичам, знайомим, адвоката.

Заяву на прийом пізнього переселенця вимагає заповнення декількох сторінок з даними про заявника, предків і родичів. Завантажити формуляр заяви простіше з сайту BVA

Прийом і обробка запиту з боку німецьких відомств безкоштовні. Федеральне відомство BVA негайно сповіщає про зміни у процесі обробки справ. Але через велику кількість запитів і складного процесу перевірки документів, від подачі Antrag S до видачі статусу пізнього переселенця можуть пройти роки.

Пенсія в Німеччині

Пенсійний вік у Німеччині є однаковим для всіх, включаючи українських біженців, і становить 63 роки. Українці, які приїжджають до Німеччини, не можуть автоматично отримувати пенсію в 57 чи 60 років. Спеціального закону для виплат пенсій біженцям також немає.

Для отримання німецької пенсії потрібно сплачувати внески до пенсійного фонду (Rentenversicherung) протягом певного часу. Мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію з 63 років становить 35 років. Проте, варто зазначити, що достроковий вихід на пенсію можливий лише з певними відрахуваннями — 0,3% за кожен місяць дострокового виходу. Лише ті, хто сплачував внески протягом 45 років, можуть претендувати на дострокову пенсію без відрахувань.

Наразі спеціальних пільг для українських біженців не передбачено. 

Як і всі інші мешканці Німеччини, вони мають право на пенсію тільки за умови сплати внесків до Rentenkasse протягом щонайменше п'яти років. Це означає, що біженці повинні мати офіційну роботу, з якої здійснюються відповідні соціальні відрахування.

Право на пенсію у Німеччині можна отримати раніше, однак тільки за умови, коли особа працювала в країнах, що мають угоди про соціальне забезпечення з Німеччиною. Це, наприклад, країни ЄС, Велика Британія, Ісландія, Норвегія та Швейцарія. Однак, на жаль, Україна не має такої угоди з Німеччиною. Це означає, що біженці з України завжди повинні платити внески протягом щонайменше п’яти років, перш ніж вони зможуть претендувати на німецьку пенсію.

Виплати вагітним українкам

У Німеччині вагітні жінки, які отримують соціальну допомогу, можуть претендувати на додаткові виплати

  1. Доплата в Джобцентр

З 13-го тижня вагітності надається надбавка у розмірі 17%, що складає приблизно 80 євро на місяць (Mehrbedarf für werdende Mütter). Потрібно подати заявку або надати копію Mutterpass з вказаною датою пологів.

  1. Одноразова допомога на одяг для вагітних

Складає близько 200 євро (UMSTANDSKLEIDUNG). Заявка подається у вільній формі.

  1. Федеральний фонд "Мати і дитина"

Фінансова допомога від 500 до 1000 євро. Заява подається через організації, такі як Карітас, Червоний Хрест або Діаконія.

  1. Допомога на дитячі речі та обладнання

Виплачується одноразово на першу вагітність (BABY PAUSCHALE) і зазвичай розділена на три частини. Потрібно подати вільну заяву.

  1. Доплата для матері-одиначки

Матері-одиначки можуть отримувати додатково від 50 до 150 євро щомісяця (Mehrbedarf für Alleinerziehende).

У різних федеральних землях умови можуть відрізнятися.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті