Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Зимова допомога для українців, які проживають у прифронтових регіонах

Українці з прифронтових територій можуть отримати грошову допомогу для задоволення потреб в осінньо-зимовий період.

Дрова в печі | © Pexels

Підготовка до оплювального сезону (Pexels)

Допомогу надають благодійні організації.

25 тисяч гривень від Червоного Хреста

Міжнародний Комітет Червоного Хреста надає допомогу найбільш вразливим верствам населення у віддалених сільських і напівсільських районах вздовж лінії зіткнення або на прикордонних територіях. 

Види допомоги:

  • Паливні брикети

  • 25 тисяч гривень

  • Дрова

  • Будівельні матеріали або допомога в натуральній формі для оперативного ремонту житла до зими.

Реєстрація на цю допомогу відбувається безпосередньо в прифронтових громадах. Потрібно звернутися в соціальну службу. Гаряча лінія міжнародного Комітету  Товариства Червоного Хреста 0 800 300 155.

21000 гривень від УВКБ ООН

Допомога буде надаватися домогосподарствам, які опалюються твердим пічним побутовим паливом. Розмір виплати допомоги становить 21 тисячу гривень  на одне домогосподарство за весь опалювальний сезон 2024–2025 року.

Допомогу можуть отримати мешканці громад:

  • Сумської, 

  • Харківської,

  • Херсонської, 

  • Луганської, 

  • Донецької, 

  • Дніпропетровської, 

  • Запорізької, 

  • Миколаївської

  • Чернігівської областей.

Для отримання допомоги необхідно звернутися із заявою у паперовій або електронній формі за затвердженою формою до виконавчого органу місцевого самоврядування або військової адміністрації за місцем розташування домогосподарства. Заяви прийматимуться до 25 вересня 2024 року. До заяви необхідно надати такі документи:

  • Копію документа, що посвідчує особу одержувача та всіх членів сім’ї домогосподарства (паспорт, паспорт для виїзду за кордон або тимчасове посвідчення громадянина України).

  • Копію довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності).

  • Копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (якщо у домогосподарстві є ВПО).

  • Документи, що підтверджують проживання у домогосподарстві (паспорт з відміткою про реєстрацію та/або довідку про реєстрацію місця проживання та/або акт обстеження факту проживання особи без реєстрації місця проживання за цією адресою тощо).

Кошти перераховуються безготівково за вказаними в заяві банківськими реквізитами (ІВАN) або через міжнародну платіжну систему Western Union.

Допомога від Карітас

Проєкти діють в декількох регіонах України.

Херсонська область

Карітас Херсон за підтримки Caritas Ukraine  та  Caritas Danmark реалізує проєкт "Підтримка жителів постраждалих від війни регіонів та внутрішньо переміщених осіб (ВПО) під час зими 2024-25".

Мешканці Херсонської області зможуть отримати таку допомогу:

  • Грошова допомога на оплату комунальних платежів на опалення, електроопалення або газопостачання: с.Богданівка,  с. Сонячне, с. Петрівка, с.Зеленівка, Зеленівського старостинського округу, Херсонської територіальної громади.

  • Тверде паливо: с. Правдине, с. Таврійське, с. Нова Зоря (Білозерська територіальна громада), с. Зелений Гай (Чорнобаївська територіальна громада).

Обов’язкові критерії відбору:

1. Середній дохід на одну особу не перевищує 6318 грн.

2. Домогосподарство не отримувало аналогічної допомоги від інших організацій або не перебуває в процесі отримання.

3. Члени домогосподарства проживають у громаді, що визначена цільовою у проєкті.

4. Один або кілька членів домогосподарства мають категорії вразливості:

 - самотня мати/батько чи опікун неповнолітніх дітей;

 - вагітна жінка чи матір-годувальниця дитини до 3 років;

 - людина з важким захворюванням, яке обмежує фізичні та психічні можливості та потребує дороговартісного лікування;

 - люди з інвалідністю (1, 2 група) та діти з інвалідністю);

 - багатодітні сім'ї (3 і більше неповнолітніх дітей);

 - самотні люди 60+ (без підтримки працездатних родичів).

Необхідні документи для реєстрації (оригінали, на кожного члена домогосподарства):

- Паспорт громадянина України/ID-картка з додатком (прописка) / паспорт громадянина України для виїзду за кордон / тимчасове посвідчення громадянина України/посвідки на тимчасове або постійне проживання.

- Довідка ВПО (за наявності).

- Картка платника податків (ідентифікаційний код) або відмітка у паспорті у разі відмови від коду.

- Довідка про доходи з податкової служби (за останні 6 місяці)/АБО довідка ОК-5 або ОК-7/АБО довідка з ПФУ або Фонду соціального страхування про пенсії та соціальні виплати/ АБО свідоцтво або виписка ФОП із декларацією про доходи.

- Документ про право власності на житло або довідка про фактичне місце проживання.

- У разі наявності заборгованостей за комунальні платежі на опалення за минулий опалювальний сезон, документ, що це підтверджує, а саме: платіжні квитанції (квитанції на оплату комунальних послуг)/ виписка з особового рахунку/ довідка або інше повідомлення від постачальника комунальних послуг/ акт звірки заборгованості/ судове рішення.

- Документи, що підтверджують категорії вразливості голови та/або членів домогосподарства (довідка МСЕК про інвалідність, медична довідка про захворювання/ або про вагітність, посвідчення багатодітної родини або одиноких батьків, свідоцтва про народження дітей, пенсійні посвідчення).

- Довідка про відкриття банківського рахунку ІBAN (картки для виплат) голови домогосподарства (для отримання грошової допомоги на оплату комунальних пдатежів на опалення).

Процедура реєстрації:

1. Попередні списки потенційних бенефіціарів згідно з перерахованими критеріями подають органи місцевої влади.

2. Реєстрація відбувається під час виїзних візитів соціальних працівників БФ Карітас Херсон з наданням всіх необхідних документів за попередньою домовленістю.

3. Після перевірки документів і відповідності критеріям бенефіціар отримає СМС з підтвердженням надання допомоги.

Субсидії не є підставою для відмови в отриманні допомоги у вигляді твердого палива або коштів на сплату комунальних послуг з опалення. Проте Карітас України рекомендує бенефіціару обов’язково звертатися до суб’єкта, який нараховує субсидію, для уточнення інформації.

Бенефіціару може бути відмовлено в реєстрації у разі:

- невідповідності критеріям проєкту;

- ненадання оригіналів указаних документів.

Для подання зауважень, пропозицій, скарг телефонуйте  0 800 336 734 з 9:30 до 16:00 пн-пт або пишіть на електронну скриньку    feedback@caritas.ua.

Сумська, Харківська, Полтавська області

Католицька служба допомоги (CRS) та «Карітас Україна» через БФ «Карітас Суми» надають зимову субсидію, яку можна буде використати як для закупівлі твердого палива, так і для оплати комунальних послуг або інших зимових потреб.

Таку допомогу можуть отримати домогосподарства, які зареєстровані та проживають на території Стецьківського та Піщанського старостинські округи, мають дохід нижчий за фактичний прожитковий мінімум 6,200 грн на особу та мають одну з категорій вразливості:

  • самотня матір/батько чи опікун неповнолітніх дітей; 

  • вагітна жінка чи годуюча матір з дітьми віком до 3-х років; 

  • людина з важкими захворюваннями. Важким захворюванням вважається будь-яка хвороба, яка обмежує фізичні та психічні можливості та потребує високовартісного лікування, яке не покривається доходом родини; люди з інвалідністю (1, 2 групи та інвалідність з дитинства); 

  • багатодітні сім’ї (3 і більше неповнолітніх дітей); 

  • самотні люди похилого віку 60+ (домогосподарство, яке складається з однієї або двох осіб, які не мають підтримки рідних працездатного віку).

Грошова допомога надається заявникам, які раніше не отримували її від інших неурядових громадських організацій (у період останніх трьох місяців до моменту реєстрації у програмі).

Якщо у вас виникли питання щодо участі у проєкту, будь ласка, звертайтеся за телефонами: +38 (095) 77 57 619. Адреса: Суми, вул. Іллінська, 112, каб. 3 (на першому поверсі).


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті