Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Нові правила надання виплат з безробіття українцям у Німеччині в 2024 році

У ФРН узгодили зміну умов для виплат соцдопомоги безробітним, яку отримують українські біженці.

Допомога українським біженцям в Німеччині | © Pexels

Українські біженці в Німеччині (Pexels)

У Німеччині у майбутньому одержувачі соціальної допомоги як безробітні (Bürgergeld) повинні будуть погоджуватися на роботу з щоденними витратами до трьох годин на поїздки на роботу та назад.

Передбачено, що час у дорозі до місця роботи може становити:

  • до 3 годин на день - при щоденній тривалості робочого дня понад шість годин;

  • до 2,5 годин – при тривалості робочого дня меншій за шість годин;

Крім того, центри зайнятості можуть підшукувати роботу в радіусі 50 кілометрів від місця проживання одержувача допомоги.

За статистичними даними середини 2023 року, допомогу Bürgergeld в Німеччині отримували 5,5 мільйона людей (при населенні 84,5 млн), з них - 2,6 млн іноземців, які мешкають в Німеччині. Цей вид допомоги одержують і українці, які користуються в Німеччині тимчасовим захистом від війни.

Крім того, за даними Bild am Sonntag, йде мова про скасування стягнення податків та зборів з оплати понаднормових годин роботи. Якщо працівник, який працює неповний робочий день, збільшує свій робочий час і отримує бонус від свого роботодавця, його також буде звільнено від оподаткування. Існують також плани щодо спрощення укладання строкових контрактів у пенсійному віці. Деталі передбачених каталогом заходів мають бути уточнені під час обговорення бюджету в Бундестазі.

Німецькі політики все частіше закликають позбавити українців допомоги Bürgergeld, щоб стимулювати їх працевлаштовуватися. Проте уряд Німеччини не планує скасовувати цю допомогу для українських біженців. Натомість уряд посилить заходи контролю за нелегальним працевлаштуванням, щоб не допустити зловживання із отриманням виплат.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті