Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Зміни для українців у Швейцарії в 2024 році

Швейцарія продовжила статус захисту для українських біженців до 2026 року.

Цюрих | © Pexels

Українці в Швейцарії (Pexels)

В уряді Швейцарії зазначили, що ситуація з безпекою в Україні "не зміниться в осяжному майбутньому". Тому Федеральна рада на засіданні 4 вересня вирішила не скасовувати статус захисту S для українських біженців до 4 березня 2026 року та продовжити заходи підтримки для цієї групи людей (Програма S) до цього часу.

Нагадаємо, що статус S надає тимчасовий захист тим, хто цього потребує, доки вони піддаються серйозній загальній небезпеці. Станом на кінець серпня 2024 року статус захисту S у Швейцарії мали близько 66 тисяч українців. В уряді Швейцарії зазначили, що охоронний статус S діє доти, доки його не скасує Федеральна рада. Умовою його скасування є тривала стабільність в Україні, щоб населення більше не наражалося на серйозну загальну небезпеку. Останні події показують, що зараз це не так, оскільки війна триває по всій країні.

Посвідка на проживання відповідної категорії дає право жити й працювати у Швейцарії, а також отримувати соціальну допомогу.

Розширення заходів щодо інтеграції ринку праці

Федеральна рада бачить необхідність подальших дій у сфері інтеграції ринку праці. Спеціальні заходи підтримки для людей зі статусом захисту S (Програма S), які вперше були прийняті 13 квітня 2022 року, також будуть продовжені до 4 березня 2026 року. Конфедерація виділяє 3000 швейцарських франків на особу на рік для інтеграційних зусиль кантонів, зокрема для вдосконалення мовних навичок і полегшення доступу до ринку праці та освіти.

Щоб підтримати кантони в досягненні цільового рівня зайнятості в 40 відсотків до кінця року, Федеральна рада прийняла рішення про додаткові заходи в травні. До них належать покращення комунікації та співпраці між різними зацікавленими сторонами, підтримка проектів, які сприяють визнанню кваліфікацій і дипломів, а також оптимізація працевлаштування через регіональні центри зайнятості.

Завдяки інтеграційним заходам, освіті та оплачуваній роботі українські біженці також можуть і повинні мати можливість брати участь у суспільному житті та підтримувати та розвивати свої навички з метою повернення додому в майбутньому.

Відмова у захисті

У рамках процедури отримання статусу захисту S особи, які шукають захисту, повинні підтвердити свою особу та місце проживання 24 лютого 2022 року або пізніше. Кожна заявка ретельно розглядається. Якщо є докази того, що особа ніколи не проживала в Україні або отримувала захист в іншій країні, її заява відхиляється або скасовується статус захисту заднім числом. З моменту активації статусу захисту S було відхилено близько 2500 заявок, а в трохи більше ніж 100 випадках захист згодом було скасовано. Крім того, статус захисту S було припинено у понад 26 000 випадках.

Окрім того, Швейцарія більше не надаватиме захист неукраїнським громадянам, які тікають від війни в Україні.

Довідка стосовно статусу захисту S

Питання стосовно статусу захисту S (заява, процедура, т.д.) надсилайте, будь ласка, на адресу ukraine@sem.admin.ch

З питань стосовно життя у Швейцарії із статусом захисту S (трудова діяльність, соціальна допомога, школа, мовні курси, медичне страхування, т.д.) звертайтеся, будь ласка, до кантону, який за вас відповідає.

Українське посольство у Швейцарії:

Feldeggweg 5
3005 Bern
Номер телефону: +41 (0)31 352 23 16
Сайт: https://switzerland.mfa.gov.ua


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті