Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Зміни у перебуванні та виплатах в Чехії в 2024 році

З 1 вересня 2024 року українці з тимчасовим захистом у Чехії не зможуть користуватися безкоштовним житлом.

Умови продовження тимчасового захисту в Чехії | © Pexels

Тимчасовий захист в Чехії (Pexels)

Всі біженці, включно з особами з вразливих категорій, повинні покинути безплатне житло в Чехії або домовитися про оплату, якщо вичерпали термін 90 днів станом на цю дату. Якщо станом на 31 серпня 2024 року ви проживатимете в безкоштовному гуманітарному житлі 90 днів або більше, то з 1 вересня вам необхідно буде покинути це житло або почати сплачувати за його оренду на звичайних договірних умовах.

Виплати в Чехії

“Вразливі особи з особливими потребами, які не зможуть самостійно забезпечити собі житло, можуть скористатися компенсаційними та підтримувальними засобами соціальної підтримки”, — кажуть у МВС Чехії.

В Мінпраці пояснили, що вразливі категорії осіб, які не можуть самостійно сплачувати за житло в Чехії, зможуть скористатися наступними видами допомоги:

  • Фінансова допомога.

  • Збільшені виплати на житло: 6 000 крон на особу в зареєстрованому житлі та 4 800 крон на особу в незареєстрованому житлі.

  • Надзвичайна невідкладна допомога (MOP) внаслідок надзвичайної події, як втрата або загроза втрати житла. Така допомога може бути призначена повторно впродовж календарного року до 20 розмірів прожиткового мінімуму.

Окрім того, Мінпраці Чехії готує додаткові виплати для вразливих осіб, але поки що немає інформації, які саме будуть суми та умови отримання.

Нагадаємо, що тимчасовий захист для біженців з України в Чехії діє до березня 2025 року. Тимчасовий захист надає доступ до державного медичного страхування, освіти та ринку праці.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті